SHOLEH ZARD – Szafranowy pudding ryżowy
Składniki: 200 g ryżu basmati, 800 ml wody, 400 g cukru, 100 g ,masła, 1 szklanka wody różanej, sparzony szafran, 2 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżki migdałów w słupkach, 2 łyżki pistacji w słupkach (do dekoracji), 1 łyżka mielonego cynamonu (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Kilkakrotnie przepłukać i odsączyć ryż do czasu aż woda płucząca przestanie być mętna.
- Zamoczyć ryż w zimnej wodzie i odstawić na godzinę. Następnie ponownie odsączyć.
- Do dużego rondla wlać wodę i wsypać ryż.
- Doprowadzić ryż do wrzenia na średnim „ogniu” pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu zbierając pianę z powierzchni.
- Gdy ryż jest miękki (po ok. 30 minutach) dodać masło, cukier i delikatnie mieszać do rozpuszczenia. Dodać kolejne 2 szklanki wody i dusić pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodać wodę różaną, sparzony szafran i kardamon, następnie dusić przez chwilę mieszając dokładnie. Nadal gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut na małym „ogniu”.
- Zdjąć pokrywkę i dobrze wymieszać. Mieszanina powinna wyglądać jak gęsty budyń. Cała woda powinna być wygotowana. Można dodać więcej szafranu do smaku. Podkreśli on aromat i kolor deseru.
- Dodać migdały ciągle gotując na średnim „ogniu” przez kolejne 30 minut aż całość nie zgęstnieje.
- Gotowy pudding wyłożyć na płaskim półmisku.
- Udekorować cynamonem i pistacjami. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej schłodzić w lodówce przed podaniem.