SHOLEH ZARD – Szafranowy pudding ryżowy

Składniki: 200 g ryżu basmati, 800 ml wody, 400 g cukru, 100 g ,masła, 1 szklanka wody różanej, sparzony szafran, 2 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżki migdałów w słupkach, 2 łyżki pistacji w słupkach (do dekoracji), 1 łyżka mielonego cynamonu (do dekoracji)



Przygotowanie:

  1. Kilkakrotnie przepłukać i odsączyć ryż do czasu aż woda płucząca przestanie być mętna.
  2. Zamoczyć ryż w zimnej wodzie i odstawić na godzinę. Następnie ponownie odsączyć.
  3. Do dużego rondla wlać wodę i wsypać ryż.
  4. Doprowadzić ryż do wrzenia na średnim „ogniu” pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu zbierając pianę z powierzchni.
  5. Gdy ryż jest miękki (po ok. 30 minutach) dodać masło, cukier i delikatnie mieszać do rozpuszczenia. Dodać kolejne 2 szklanki wody i dusić pod częściowym przykryciem przez ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu.
  6. Dodać wodę różaną, sparzony szafran i kardamon, następnie dusić przez chwilę mieszając dokładnie. Nadal gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut na małym „ogniu”.
  7. Zdjąć pokrywkę i dobrze wymieszać. Mieszanina powinna wyglądać jak gęsty budyń. Cała woda powinna być wygotowana. Można dodać więcej szafranu do smaku. Podkreśli on aromat i kolor deseru.
  8. Dodać migdały ciągle gotując na średnim „ogniu” przez kolejne 30 minut aż całość nie zgęstnieje.
  9. Gotowy pudding wyłożyć na płaskim półmisku.
  10. Udekorować cynamonem i pistacjami. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej schłodzić w lodówce przed podaniem.

Współpraca