Skrzydełka z zieloną surówką


  • 1 paczka frytek McCain Crispers

  • 1kg skrzydełek z kurczaka

  • 4 łyżki dobrej jakości keczupu

  • 1 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • 300g białej kapusty

  • 1 gałązka kolendry

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz



Przygotowanie: Najpierw należy przygotować marynatę do skrzydełek. W misce wymieszać keczup, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, wędzoną paprykę i olej. Skrzydełka rozciąć na dwie części – górną i dolną, włożyć do marynaty i dobrze zamieszać.

Zamarynowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na drugą blachę wysypać frytki Crispers. Piec dwie blachy razem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut, do osiągnięcia złotego koloru.

W trakcie pieczenia skrzydełek i frytek przygotować surówkę z kapusty. Białą kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo cienko poszatkować nożem. Kapustę dokładnie ugnieść rękoma, by zmiękła. Następnie dodać posiekaną kolendrę, olej, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

Przed podaniem surówkę ponownie mieszamy. Serwujemy ze skrzydełkami i upieczonymi frytkami.

 


Współpraca