Smażony karp w panierce
Składniki:
1 kg sprawionego karpia
- 1 l mleka
- bułka tarta, woda i mąka do panierowania
- 200 g masła klarowanego marki Sertop
- przyprawy: sól
Dodatkowo: natka pietruszki do ozdoby.
Przygotowanie:
Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i moczymy całą noc w mleku. Na następny dzień przepłukujemy go pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Karpia dzielimy na 4 centymetrowe kawałki. Gotowe porcje solimy i panierujemy, zanurzając kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Nadmiar panierki delikatnie otrząsamy. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym na średnim ogniu, do momentu uzyskania złocistej chrupiącej skórki.
Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu. Ozdabiamy natką pietruszki.