Smażony karp w panierce

Składniki:

1 kg sprawionego karpia




  • 1 l mleka

  • bułka tarta, woda i mąka do panierowania

  • 200 g masła klarowanego marki Sertop

  • przyprawy: sól



Dodatkowo: natka pietruszki do ozdoby.

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i moczymy całą noc w mleku. Na następny dzień przepłukujemy go pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Karpia dzielimy na 4 centymetrowe kawałki. Gotowe porcje solimy i panierujemy, zanurzając kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Nadmiar panierki delikatnie otrząsamy. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni z roztopionym masłem klarowanym na średnim ogniu, do momentu uzyskania złocistej chrupiącej skórki.

Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu. Ozdabiamy natką pietruszki.

 


Współpraca