SOHAN ASALI – Szafranowe karmelki
Składniki: 1 i ¼ szklanki cukru, ½ szklanki miodu, 1/3 szklanki oleju, ¼ szklanki wody różanej, ½ łyżeczki sparzonego szafranu, ½ kubka migdałów w słupkach, ½ kubka pistacji w słupkach
Sparzony szafran: dodać wrzątek do zmielonego szafranu w ceramicznym naczyniu, przykryć pokrywką i pozostawić w cieple do sparzenia przez ok. 30 minut.
Przygotowanie:
- Tacę wyłożyć folią aluminiową i natłuścić.
- W średniej wielkości rondlu zmieszać cukier, olej, wodę różaną i miód. Podgrzewać wszystko na średnim „ogniu”.
- Dusić przez 7 minut lub aż cukier stopi się i zmieni kolor na jasnozłoty. (Nie mieszać zbyt długo, aby olej się nie oddzielił).
- Dodać migdały i mieszać delikatnie. Powoli masa zacznie brązowieć.
- Dodać sparzony szafran.
- Umoczyć łyżeczkę w skarmelizowanej masie i nanieść na papier lub kawałek lodu. Jeśli po wystudzeniu masa jest twarda i łamliwa zmniejszyć podgrzewanie. Masę wykładać małą łyżeczką na wytłuszczoną stronę folii aluminiowej.
- Udekorować pistacjami przed wystudzeniem.
- Pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę.