Świąteczna zupa migdałowa

Czas przygotowania: 25 minut



Ilość porcji: 4



Składniki:


  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny




  • 250 migdałów




  • 50 g płatków migdałowych




  • 100 g ryżu




  • 1 l mleka




  • 1 łyżka cukru




  • sól



Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 10 minut. Po tym czasie z migdałów zdjąć skórki i zblendować je na gładką masę.

3. Zagotować mleko i dodać migdały. Doprawić cukrem i odrobiną soli. Gotować ok. 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

4. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.

5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.

6. Zupę podawać z ugotowanym ryżem, posypaną płatkami migdałowymi i serem pleśniowym Lazur Błękitny.

 


Współpraca