Świąteczny karp w lazurowym sosie
Czas przygotowania: 75 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- karp ok. 1,5 kg
- 300 ml bulionu warzywnego
- 20 g suszonych grzybów
- 3 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 pory
- 1 cytryna lub limonka
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Karpia sprawić, a następnie pociąć na równe dzwonka. Posypać solą, przełożyć plastrami z jednej cebuli oraz cytryny i wstawić do lodówki.
2. Suszone grzyby przepłukać, zalać wodą i odstawić na ok. 1 h. Zagotować bulion i dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby wyłowić i wykorzystać np. do risotto. Pozostałe 2 białe cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do grzybowego bulionu, chwilę razem gotować, a następnie zmiksować. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Złocisty. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por i czerwoną cebulę) pokroić wedle uznania. Krótko podsmażyć na oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Dzwonka oczyścić z cebuli i cytryny (plastry wykorzystane do marynaty wyrzucić), oprószyć mąką (opcjonalnie) i dodać do warzyw. Całość zalać sosem serowym.
5. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. 30 minut.
3. Pieczonego karpia posypać posiekaną natką pietruszki.