Świąteczny karp w lazurowym sosie

Czas przygotowania: 75 minut



Ilość porcji: 4



Składniki:


  • 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty

  • karp ok. 1,5 kg

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 20 g suszonych grzybów

  • 3 białe cebule

  • 1 czerwona cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 selera

  • 2 pory

  • 1 cytryna lub limonka

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz



Sposób przygotowania:

1. Karpia sprawić, a następnie pociąć na równe dzwonka. Posypać solą, przełożyć plastrami z jednej cebuli oraz cytryny i wstawić do lodówki.

2. Suszone grzyby przepłukać, zalać wodą i odstawić na ok. 1 h. Zagotować bulion i dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby wyłowić i wykorzystać np. do risotto. Pozostałe 2 białe cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do grzybowego bulionu, chwilę razem gotować, a następnie zmiksować. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Złocisty. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por i czerwoną cebulę) pokroić wedle uznania. Krótko podsmażyć na oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

4. Dzwonka oczyścić z cebuli i cytryny (plastry wykorzystane do marynaty wyrzucić), oprószyć mąką (opcjonalnie) i dodać do warzyw. Całość zalać sosem serowym.

5. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. 30 minut.

3. Pieczonego karpia posypać posiekaną natką pietruszki.


Współpraca