Świąteczny keks z pikantną polewą

Ciasto


  • 200 g miękkiego masła

  • 150 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 jajek

  • 300g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • otarta skórka z jednej cytryny

  • 2 szklanki bakalii i kandyzowanych owoców

  • szczypta soli



Krem

  • 200 g serka topionego śmietankowego Sertop
  • 50 g miękkiego masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Sposób przygotowania

Keks. Masło oraz cukier rozcieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, nadal ubijając masę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy przez sitko i także stopniowo dodajemy do ubijanej masy. Następnie dodajemy otartą skórkę cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie i owoce kandyzowane. Wszystko mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia – keksówki – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej grysikiem. Pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka (bez termoobiegu grzanie góra dół).

Krem. Ubijamy miękkie masło w blenderze, następnie dodajemy stopniowo śmietankowy serek topiony. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy po 1 łyżce śmietanki. Całość mieszamy w blenderze. Na końcu doprawiamy 1 łyżeczką chili i jeszcze przez chwilę mieszamy.

Krem schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Nakładamy na wystudzone ciasto za pomocą szprycy.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca