Świąteczny keks z pikantną polewą
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 szklanki bakalii i kandyzowanych owoców
- szczypta soli
Krem
- 200 g serka topionego śmietankowego Sertop
- 50 g miękkiego masła
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka chili w proszku
Sposób przygotowania
Keks. Masło oraz cukier rozcieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, nadal ubijając masę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy przez sitko i także stopniowo dodajemy do ubijanej masy. Następnie dodajemy otartą skórkę cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie i owoce kandyzowane. Wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia – keksówki – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej grysikiem. Pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka (bez termoobiegu grzanie góra dół).
Krem. Ubijamy miękkie masło w blenderze, następnie dodajemy stopniowo śmietankowy serek topiony. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy po 1 łyżce śmietanki. Całość mieszamy w blenderze. Na końcu doprawiamy 1 łyżeczką chili i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Krem schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Nakładamy na wystudzone ciasto za pomocą szprycy.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl