Świąteczny sernik Lary Gessler

Składniki:

Spód:




  • 200 g twardego masła 83%

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 100 g cukru pudru

  • 4 żółtka



Masa sernikowa

  • 1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Aby przygotować kruchy spód dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5 cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki – cały czas miksując. 180 g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki i odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.


Współpraca