Tarta z sezamową nutą

Kolejną wielkanocną potrawą jest tarta, która serwowana jest zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Jeżeli zastanawiasz się, którą propozycję zaproponować w tym roku swoim najbliższym i gościom, wybierz… wariację chałwową. Takie rozwiązanie na pewno doskonale sprawdzi się na świątecznym stole razem z innymi wypiekami i tradycyjnymi potrawami.



Składniki na kruchy spód:

  • 190 g mąki pszennej

  • 40 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 100 g masła, zimnego

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 żółtko

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone na plastry masło, wyrobić szybko ręcznie na kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, śmietanę i zagnieść (lub szybko zmiksować). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać kulki ceramiczne, lub ryż, które obciążą ciasto.

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 – 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem:

  • słoiczek kwaśnej konfitury, np. z porzeczek lub wiśni

  • 100 g chałwy waniliowej Unitop

  • 250 g serka mascarpone.

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1,5 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i w kąpieli wodnej doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Ważne, by jej nie zagotować, gdyż wówczas żelatyna straci swoje właściwości. Przestudzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone, wkruszamy chałwę, na końcu delikatnie wlewamy żelatynę.

Upieczony spód smarujemy konfiturą, a następnie wykładamy ubity krem. Schładzamy w lodówce przez minimum 4 godziny, przed podaniem dekorujemy wiórkami czekoladowymi.

 


Współpraca