Tatar z pstrąga z jabłkiem i ogórkiem

czyli nowe spojrzenie na znane produkty

Inżynierowi Mamoniowi z kultowego filmu Rejs podobały się melodie, które już raz słyszał („Po prostu. No... To... Poprzez... No, reminiscencję”).

W kuchni też często lubimy wracać do produktów, których smak dobrze znamy. Nie oznacza to jednak, że zawsze trzeba je podawać w taki sam sposób. Lubisz pstrąga? Agnieszka Syguła, szefowa kuchni restauracji Cogut & Wino Chef proponuje podać go w towarzystwie jabłka i ogórka. To będzie smakowity tatar!

Składniki:

  • 700 g wędzonego pstrąga
  • 4 limonki
  • koperek
  • pieprz różowy
  • sól
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek
  • Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Majonez:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Tłoczonego Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie:

Zaczynamy od majonezu. Żółtko, musztardę oraz sok z cytryny mieszamy trzepaczką na puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, dolewamy cienką strużką olej. Na koniec doprawiamy solą.

Czas na tatara. Oddzielamy mięso pstrąga od kręgosłupa, usuwamy wszystkie ości, następnie dodajemy sok z limonki, posiekany koperek oraz zmielony różowy pieprz. Mieszamy delikatnie widelcem i doprawiamy dwiema łyżkami majonezu i solą. Kolejno obieramy ogórka, kroimy go na pół i drążymy pestki, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Jabłko również kroimy w drobną kostkę.

W takich samych proporcjach łączymy pokrojonego ogórka i jabłko. Dodajemy sok z limonki oraz łyżkę oleju rzepakowego Green Spoon.


Współpraca