Te innowacje są przyszłością mleczarstwa. „Koniec prostych przewag kosztowych"

Wiele się mówi i pisze o zachodzących zmianach w mikro i makro otoczeniu mleczarstwa, co nie pozostaje obojętne wobec tej branży. Szeroko pojęte innowacje są tematem rzeką. Jednak eksperci coraz częściej twierdzą, że prawdziwe innowacje będą polegały na frakcjonowaniu mleka na poszczególne białka i nowatorskim ich zastosowaniu.
Białka specjalistyczne to odpowiedź na zmiany społeczne i demograficzneProf. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, w rozmowie z serwisem portalspożywczy w 2024 roku, powiedział, że kolejnym elementem badań i innowacji są procesy produktowe. –Tu wiele rzeczy już nie wymyślimy, ale możemy zrobić to, aby produkty finalne bardziej służyły konsumentom. Możemy tak koncentrować składniki odżywcze, aby były idealnie dostosowane dla dzieci, młodzieży, osób młodych, dorosłych czy osób starszych. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki –witaminy, składniki mineralne, jest w każdej grupie wiekowej inne –mówi Andrzej Babuchowski. Naturalną konsekwencją takiego podejścia jest izolowanie z mleka pewnych składników, które potem można dodawać do innych produktów. Najbardziej znanym przykładem jest laktoferyna.
– Podawana jest jako suplement, znajdziemy ją także w wielu innych produktach. Mamy nie tylko laktoferynę, ale całą masę różnych peptydów, substancji mineralnych, unikalne tłuszcze. Ich izolacja i wzbogacanie nimi innych produktów to przyszłość przemysłu mleczarskiego –uważa Andrzej Babuchowski.
Polmlek dostrzega potencjał białek mlecznych
Jak mówi Adam Grabowski z Grupy Polmlek, firma od lat mocno stawia na badania i rozwój. Już ma ogromne doświadczanie w produkcji białek serwatkowych, pozyskiwania wysokotechnologicznych proszków pochodnych mleka i serwatki, jesteśmy pionierami procesów sekwencjonowania serwatki i mleka.
– Nasz największy projekt pozyskiwania laktoferyny dofinansowany z NCBR – nazywany jest przez przedstawicieli Komisji Europejskiej przełomowym działaniem badawczym w europejskim przemyśle mleczarskim. Dzięki dofinansowaniom, grantom badawczym możemy dziś mówić o przewadze dzięki technice a nie prostym przewagom kosztowym – podkreśla Adam Grabowski.
Frakcjonowanie mleka jest kierunkiem przyszłości
Warto przypomnieć, że jednym z pierwszych przejęć Polmleku był zakład w Lidzbarku Warmińskim. Zakład ten jest dziś jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Europie.
Wszędzie tam, gdzie udało nam się w ciągu minionych lat wyprzedzić konkurencję, automatyzować procesy, wprowadzać nowoczesne produkty (jak WPC i laktozę), odejść od tradycyjnego modelu handlu, odnotowaliśmy zyski. Myśląc o rozwoju nowoczesnego mleczarstwa i o podboju rynków, dzięki którym możemy czuć się bezpieczne biznesowo, mówimy właśnie o naszym zakładzie w Lidzbarku Warmińskim. Od 8 lat jest to jedna z nowocześniejszych mleczarni w kraju i Europie, szczególnie kompleks proszkowni. W 2023 roku oddaliśmy w Lidzbarku do użytku wysokospecjalistyczną mieszalnię proszków, jest też całkiem nowa suszarnia typu Filtermat. Nowoczesne centrum logistyczne stworzone z myślą o proszkach. Daje nam to niemal nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o tworzenie wyrobów sproszkowanych i ich eksport na światowe rynki – wylicza Jerzy Borucki.
Właściciele Polmleku podkreślają, że krokiem milowym z perspektywy przyszłości polskiego mleczarstwa jest utworzenie w Lidzbarku kolejnego centrum badawczo-rozwojowego, gdzie grupa pracuje nad pełnoskalową produkcją laktoferyny. Po latach przymiarek i analiz Polmlek jest gotowy wraz z partnerami naukowymi do intensyfikacji badań, których wynik pozwoli wdrożyć technologię przemysłowej produkcji tego arcycennego aktywnego białka.
Na ostatnim Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2024, Szymon Borucki z Grupy Polmlek zauważył, że przy chińskim wzroście produkcji mleka, kraj ten wkrótce stanie się mleczarsko samowystarczalny. -
Państwo Środka jest ogromnym importerem serwatki na cele paszowe oraz produktów specjalistycznych jak białko WPC, laktoza czy też od przyszłego roku laktoferyna. To właśnie w tych produktach specjalistycznych widzimy największy potencjał na wzrost i utrzymanie rynku w Chinach w przyszłości –mówił wówczas Szymon Borucki
Fonterra inwestuje w produkcję specjalistycznych białek z mleka
Nie tylko Polmlek dostrzega zapotrzebowanie na specjalistyczne mleczarskie produkty białkowe i na popyt na nie ze strony Chin.
Światowy gigant mleczarki, nowozelandzka Fonterra ogłosiła w sierpniu 2024 r., że zainwestuje 75 mln USD w swoją placówkę w Studholme na Wyspie Południowej i przekształci ją w centrum wysokowartościowych zaawansowanych białek. Obecnie firma poinformowała, że prace przebiegają zgodnie z planem i w lutym br. miał przybyć duży sprzęt używany do mielenia proszków, a następnie w kwietniu rozpoczną się prace nad uszczelnieniem zewnętrznej powłoki budynku. Rozpoczęto również budowę zewnętrznego sprzętu przetwórczego, takiego jak nowe pojemniki do przechowywania proszku, zbiorniki dozujące i pompa wysokociśnieniowa, która będzie kontynuowana do marca. Trwają prace nad modyfikacjami procesu, w tym modernizacją bezpieczeństwa suszarki i instalacją młyna proszkowego, wraz z połączeniami przyłączeniowymi, w tym parą, wodą i powietrzem, a także interfejsami produktu, w tym liniami zasilającymi wysokiego ciśnienia i połączeniem z systemem przesyłu proszku.
– Robimy duże postępy, a po jej zakończeniu ten nowy zakład będzie znaczącym krokiem naprzód zarówno dla spółdzielni w dostarczaniu naszym globalnym klientom zaawansowanych białek o wysokiej wartości. Rozbudowa nie tylko wzmacnia rolę zakładu w sieci zakładów Fonterra, ale także wysyła silny sygnał o znaczeniu zakładu dla przyszłości spółdzielni, wzmacniając jej pozycję jako kluczowego gracza w produkcji składników mlecznych o wysokiej wartości – mówi Alan Maitland, kierownik zakładu Fonterra w Studholme.
Nasz krajowy przemysł mleczarski ma ogromny potencjał
Zdaniem Marcina Hydzika, prezesa Związku Polskich Przetwórców Mleka, frakcjonowanie białek mlecznych w Polsce, w tym laktoferyny, to kolejny dowód na to, że wbrew obiegowym opiniom nasza branża jest innowacyjna i poszukuje nowych metod wykorzystania składników mleka krowiego.
Wykorzystanie tych białek do produkcji w przemyśle spożywczym, w formie żywności funkcjonalnej czy w suplementach diety, to zapewnienie sobie w przyszłości kolejnych rynków zbytu na swoje wyroby. Jest tu także ogromny potencjał w innych dziedzinach, od przemysłu kosmetycznego, poprzez farmaceutyczny i medyczny, aż po biotechnologię. Kto z firm na tym etapie nie szuka aktywnie możliwości wdrażania innowacji i nie inwestuje w rozwój, praktycznie się cofa, a już na pewno traci możliwości konkurencyjne w przyszłości. To też jest potwierdzenie oceny, że korzystne perspektywy na rynku mają ci, którzy posiadają odpowiedni kapitał i możliwości – mówi Marcin Hydzik.
Czym jest laktoferyna?
Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach i wydzielinach śluzowych ssaków. W znacznych ilościach obecna jest w siarze i mleku matki. W niewielkim stężeniu znajduje się również we łzach, ślinie, nasieniu i śluzie. Laktoferyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulujące, przeciwzapalne. Przypuszcza się, że może posiadać również aktywność przeciwnowotworową. Podstawową funkcją laktoferyny w organizmie człowieka jest chelatowanie jonów żelaza. W jelitach znajdują się receptory dla laktoferyny. Związane z laktoferyną żelazo jest mniej dostępne dla bakterii patogennych, dzięki czemu ograniczone jest namnażanie drobnoustrojów. Warto dodać, że laktoferyna bierze udział przede wszystkim w pozyskiwaniu z pożywienia oraz magazynowaniu żelaza, natomiast nie uczestniczy w jego dystrybucji do tkanek.