Tiramisu w pucharkach z malinami

Składniki:




  • 500 g malin,

  • 500 g mascarpone Mlekpol,

  • 100 g podłużnych biszkoptów,

  • 100 g cukru pudru,

  • 200 ml mocnej kawy,

  • 80 ml likieru Amaretto,

  • 4 żółtka,

  • 2 łyżki kakao.



Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Przygotowujemy 4 pucharki. Ostudzoną kawę mieszamy z likierem. Kolejno moczymy biszkopty i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy część kremu, następnie maliny. Posypujemy kakao. Wykładamy pozostały krem, dekorujemy malinami i kakao. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Kolejną propozycją pysznego deseru na zimno, jest panna cotta. Podstawowym składnikiem jest śmietanka i żelatyna. Idealnie komponuje się z musem malinowym lub truskawkowym, jednak w wersji mandarynkowej zaskakuje świeżym i oryginalnym smakiem.

 


Współpraca