Tort, którego nie trzeba piec

Recepturą na naleśnikowy tort dzieli się firma Premium Distribution Sp. z o.o., oferująca m.in. wody mineralne Jaworowy Zdrój. Fani naleśników wiedzą, że sekretem przygotowania tego przysmaku jest dodanie do nich właśnie wody gazowanej. Godła jakości zdobyło w sumie 6 propozycji firmy Premium Distribution, w tym 3 wody Jaworowy Zdrój oraz ANTIOXIDANT woda antyoksydacyjna wzbogacona wodorem (wszystkie nagrodzono także tytułami TOP PRODUKT).



Tort naleśnikowy

Składniki ciasta:

  • 2 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej Jaworowy Zdrój (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • szczypta soli
  • 6 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • łyżeczka kurkumy

Składniki masy:

  • 500 g mascarpone
  • 1l mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: ulubione świeże owoce (np. maliny, truskawki, jagody)

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny) i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder. Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone.

Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.

 


Współpraca