UE zwiększa eksport masła i odtłuszczonego mleka w proszku

30.05.2018 -
Światowy handel produktami mleczarskimi zwiększył się w pierwszym kwartale 2018 roku. Najwyraźniejszy wzrost zaobserwowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. Pełne mleko w proszku i masło również wyraźnie przekroczyły poziom z poprzedniego roku. Jedynie międzynarodowy handel serami znajdował się nieco poniżej poziomów z poprzedniego roku.
Po stronie przywozu Chiny odnotowały znaczny wzrost. Z drugiej strony import rosyjski wykazywał zauważalne spadki dotyczące prawie wszystkich produktów mlecznych.
Światowy handel masłem zwiększył się o 6,4% w pierwszym kwartale 2018 roku. W związku z tym tendencja spadkowa z ubiegłego roku nie była kontynuowana. Zwłaszcza ograniczona podaż i rekordowe ceny sprawiły, że rok 2017 był trudniejszy dla handlu. Po przełomie roku nastąpiło obniżenie cen, które powinny ożywić popyt na rynku światowym.
Nowa Zelandia odnotowała spadki w handlu zagranicznym w pierwszym kwartale 2018 roku. Eksport masła (w tym oleju maślanego) spadł o 2% w stosunku do poprzedniego roku, czyli o 115 tys. ton. Jest to prawdopodobnie spowodowane suszą panującą na początku roku i związanym z tym spadkiem produkcji mleka w Nowej Zelandii. Eksport serów były również mniejszy o 9%, a eksport pełnego mleka w proszku wyniósł 387 tys. ton i był o 12% wyższy dla tego najważniejszego produktu eksportowego.
UE to drugi co do wielkości dostawca na rynku światowym, była w stanie zwiększyć wywóz produktów mleczarskich w pierwszym kwartale 2018 roku. Według KE, eksport masła wzrósł o 8% do 38 tys. ton, które przede wszystkim dostarcza do Arabii Saudyjskiej (wzrost o 58%) i Singapuru (wzrost o 60%), podczas gdy w przypadku USA spadł o 4%.
Tylko nieznacznie, o 1% do 204,2 tys. ton, zwiększył się eksport sera z UE. Ponownie nastąpił spadek eksportu o 11% do USA, a Japonia kupiła go o 5% więcej.
W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku wywóz z UE wzrósł o 8% do 207 tys. ton. Znacznie wzrósł jego eksport do Algierii o 64% i Egiptu o 36%, ale został zrównoważony spadkiem dostaw do Chin o 44%.
Ujemny trend odnotowano w handlu zagranicznym UE pełnym mlekiem w proszku, którego wywóz w pierwszym kwartale 2018 roku był o 12% niższy i wynosił 94,3 tys. ton. Zwłaszcza Algieria z 61% spadkiem była w dużej mierze nieobecna, jako nabywca, a mniej o 19% sprzedano też na rynku chińskim. Jednocześnie Oman z importem 17 tys. ton zanotował wzrost o 43% i został głównym nabywcą mleka pełnego w proszku z UE.
W pierwszym kwartale 2018 roku Chiny pozostały zdecydowanie największym konsumentem produktów mleczarskich na rynku światowym. W szczególności dla masła i oleju maślanego odnotowano 30% wzrost importu, ale tylko 5% całości tego importu (31 tys. ton) pochodziło z UE. O 5% do 27 tys. ton spadł przywóz sera, ale UE zwiększyła swój udział w nim z 12 do 16%. Oczywiście największy wolumen importu stanowiło 216 tys. ton (wzrost o 10%) mleko pełne w proszku, które importują Chiny w przeważającej części z Nowej Zelandii, a jedynie 2% z Europy. Wzrósł także o 11% do 82 tys. ton import odtłuszczonego mleka w proszku.
(30.05.2018 za farmer.pl)