UWM kształci kadry dla mleczarstwa wspólnie z Uniwersytetem w Offenburgu

22.05.2017 -
Katedra prowadzi stacjonarne studia drugiego stopnia we współpracy z Uniwersytetem Nauk Stosowanych w Offenburgu. Są to 3-semestralne studia w języku angielskim, a ich absolwenci otrzymują dyplomy ukończenia studiów magisterskich w UWM w Olsztynie oraz dyplom ukończenia studiów magisterskich Uniwersytetu w Offenburgu. Nauczanie odbywa się częściowo w Olsztynie i w Offenburgu – mówi profesor Jan Limanowski z UWM.
1 października 2017 rozpocznie się wygaszanie kierunku Inżynieria Chemiczna i Procesowa, a rozpocznie działalność kierunek pod nazwą Inżynieria Przetwórstwa Żywności. Zmiany organizacyjne spowodują położenie większego nacisku w dydaktyce na wiedzę kierunkową związaną z technologią i techniką produkcji żywności oraz związane z nimi podstawowe zagadnienia ekonomiczne i uregulowania prawne.
– W tym samym czasie uruchomione zostanie w Katedrze tzw. kształcenie dualne. Oznacza ono połączenie wiedzy teoretycznej z intensywnym systemem praktyki zawodowej w przedsiębiorstwie. Tym sposobem absolwent będzie przygotowany do praktycznego wykorzystania wiedzy zgodnej z zapotrzebowaniem przyszłego pracodawcy. Na potrzeby kształcenia dualnego uczelnia podpisała stosowne dokumenty z kilkoma firmami zainteresowanymi zatrudnieniem absolwentów kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności – mówi profesor Limanowski.
W Katedrze funkcjonuje Studenckie Koło Naukowe. W ostatnim czasie studenci prowadzą badania nad rozpuszczalną w wodzie i mleku tabletką smakową zawierającą naturalny granulat smakowy, opracowują kompozycje odżywczych napoi izotonicznych. Studenci brali czynny udział w organizacji Dni Otwartych UWM, współuczestniczyli w organizacji Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych, brali udział w obozie naukowym w Niemczech.
Katedra dysponuje dobrymi warunkami lokalowymi. Tworzą je hala technologiczna, w której odbywają się zajęcia dydaktyczne, cztery laboratoria badawcze, pracownia automatyki i miernictwa przemysłowego oraz pracownia komputerowa.
Jak mówi Jan Limanowski, katedra zajmuje się nauczaniem przedmiotów technicznych na wszystkich kierunkach studiów Wydziału Nauki o Żywności i na innych wydziałach UWM. Najważniejszym zadaniem Katedry jest realizacja programu studiów pierwszego stopnia dla kierunku Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Około 60% zajęć stanowią ćwiczenia laboratoryjne, projektowe i terenowe. Studenci uczeni są umiejętności pracy w zespołach, stosowania zasad odpowiedzialności zawodowej, kształcenia ustawicznego oraz posługiwania się językiem obcym.
Absolwenci kierunku uzyskują tytuł zawodowy inżyniera. Posiadają oni znajomość technologii przetwórstwa produktów spożywczych oraz specyfiki budowy i eksploatacji urządzeń stosowanych w różnych branżach przetwórstwa rolno-spożywczego. Absolwenci są przygotowani do pracy w zakładach przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego oraz w administracji i biurach inżynierskich. Zakres wiedzy ogólnotechnicznej, z obszaru podstawowych zagadnień ekonomicznych i uregulowań prawnych, pozwala im pełnić funkcje kierownicze oraz prowadzić samodzielną działalność gospodarczą. Są też przygotowani do podjęcia studiów na II stopniu kształcenia.
(22.05.2017 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)