W 2015 r. eksport towarów rolno-spożywczych z Polski wzrósł do 23,6 mld euro

18.05.2016 -
W 2015 roku nastąpiła poprawa wyników polskiego handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi.
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, w odniesieniu do 2014 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych zwiększyła się o 7,7% do 23,6 mld euro, co oznacza kontynuację notowanego od wielu lat, w szczególności od 2010 r. zwiększającej się tendencji. O 4,7% do 15,9 mld euro wzrosła też wartość importu. W wyniku czego dodatnie saldo handlu zagranicznego tymi towarami wyniosło 7,7 mld euro i było o 1 mld euro wyższe niż w roku poprzednim. Udział towarów rolno-spożywczych w wartości łącznie polskiego wywozu utrzymał się w granicy z 2014 r. i wyniósł 13,2%.
W strukturze towarowej polskiej wysyłki towarów rolno-spożywczych sukcesywnie wzrasta udział zbóż, tj. ziarna i przetworów, mięsa drobiowego oraz wyrobów cukierniczych, a zmniejsza się owoców i warzyw. W odniesieniu do roku poprzedniego w 2015 r. wyższy był również udział używek, a znacząco zmalał udział produktów mleczarskich.
Towarami, które generują największy przychód z eksportu, są: mięso i podroby z drobiu w 2015 r. – 1638 mln euro, wyroby czekoladowe – 1322 mln euro, mięso wołowe – 1202 mln euro, pieczywo – 1107 mln euro, przetwory mięsne – 894 mln euro, pszenica – 773 mln euro, mięso wieprzowe – 697 mln euro, ryby suszone, solone, wędzone – 647 mln euro, sery i twarogi – 593 mln euro, soki owocowe – 482 mln euro i kawa – 470 mln euro oraz papierosy – 1944 mln euro.
W 2015 r. całkowita wartość tych produktów wynosiła 50% wartości eksportu towarów rolno-spożywczych. W ostatnich pięciu latach wartość wywozu tych towarów się zwiększała. Wyjątkiem były sery i twarogi, mięso wieprzowe oraz soki owocowe, których wartość wysyłki w obrębie dwóch ostatnich lat uległa spadkowi.
(18.05.2016 za Gospodarz.pl/ARR)