Wielkanocne smaki z Piątnicy – Babka marmurkowa z polewą Składniki:

CIASTO
▪ 100 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 180 g mąki tortowej
▪ 100 g mąki ziemniaczanej
▪ 130 g cukru drobnego
▪ 150 ml oleju
▪ 2 łyżki kakao
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ ½ łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA
▪ 100 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 100 g czekolady białej

Przygotowanie: 
Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
1. Mąki, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier się rozpuścił, a podczas ubijania powoli dodawaj olej i mleko.
3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki (oprócz kakao) i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel powstałą masę na pół i do jednej z połówek dodaj kakao.
4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem, a następnie wlewaj do niej na przemian masę białą i masę kakaową tak, aby powstał wzorek zebry.
5. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w śmietance, odstaw do lekkiego wychłodzenia i udekoruj wierzch babki.

Smacznego!
 

Współpraca