Wielkanocne smaki z Piątnicy – Sernik dekadencki

SPÓD
▪ 300 g kakaowych herbatników
▪ 100 g rozpuszczonego masła
▪ 1 łyżka masła orzechowego
MASA SEROWA
▪ 500 g twarogu sernikowego mielonego z Piątnicy
▪ 250 g mascarpone z Piątnicy
▪ 270 g serka Twój Smak aksamitny, klasyczny Piątnicy
▪ 200 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 1 budyń waniliowy
▪ 300 g białej czekolady
▪ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
▪ ulubiona polewa i dodatki
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz na pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz masło orzechowe. Całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.
3. Czekoladę rozpuść w śmietance i odstaw do przestudzenia.
4. Twaróg sernikowy, mascarpone i serek Twój Smak połącz ze sobą. Dodaj ekstrakt waniliowy i budyń, a następnie kolejno jajko po jajku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietanką.
6. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a na dole piekarnika umieść blaszkę z gorącą wodą.
7. Sernik piecz przez 15 minut, a następnie skręć do temperatury 120 stopni. Piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na 30 minut do wstępnego przestygnięcia, a następnie otwórz piekarnik.
8. Udekoruj gotowy sernik solonym karmelem i orzeszkami lub ulubioną czekoladową polewą. Smacznego!