Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej
Przedstawiciele firmy Look Food Sp. z o.o. zachęcają do przygotowania świątecznego wypieku. Jednym z jego składników jest Ekologiczny błonnik gryczany nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Poza nim, uznanie jury z branży spożywczej zdobyły jeszcze 2 inne propozycje tego producenta.
Składniki:
- 0,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki ryżowej Look Food
- 0,25 szklanki ksylitolu Look Food
- 150 g oleju kokosowego Look Food
- 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food, uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- jajko
Masa orzechowa:
- 250 mleka kokosowego
- 0,5 szklanki ksylitolu Look Food
- 1 szklanka masła orzechowego
- szczypta soli himalajskiej Look Food
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi dodatkami.