Wołowina w sosie serowym

Czas przygotowania 60 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:




  • 2 kg polędwicy wołowej lub rostbefu (4 plastry po ok. 2,5 cm grubości)

  • olej do smażenia



SOS:


  • 100 g sera Lazur Błękitny

  • 175 ml śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny



Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze pokojowej temperatury, a tuż przed smażeniem natrzeć pieprzem i solą.
  2. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony - tak aby stek nie był surowy ani przesuszony.
  3. Przełożyć na talerz i odczekać ok. 2 minuty aż "odpocznie". Podawać z sosem serowym.
  4. Sos serowy: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 


Współpraca