Wołowina w sosie serowym
Czas przygotowania 60 min
Przepis na 4 osoby
Składniki:
- 2 kg polędwicy wołowej lub rostbefu (4 plastry po ok. 2,5 cm grubości)
- olej do smażenia
SOS:
- 100 g sera Lazur Błękitny
- 175 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze pokojowej temperatury, a tuż przed smażeniem natrzeć pieprzem i solą.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony - tak aby stek nie był surowy ani przesuszony.
- Przełożyć na talerz i odczekać ok. 2 minuty aż "odpocznie". Podawać z sosem serowym.
- Sos serowy: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.