Wołowina z czerwoną fasolą

Składniki:

½ kg mielonego mięsa wołowego

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • masło klarowane
  • 200 g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Gouda, Cheddar, Tylżycki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) czerwonej fasolki
  • przyprawy: sól
  • Dodatkowo: natka zielonej pietruszki, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy mięso, całość mocno przesmażamy na dużym ogniu (10 minut), ciągle mieszając. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Do mięsa dodajemy wodę, pokrojone serki, odsączoną fasolkę z puszki i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. W razie potrzeby doprawiamy solą. Całość dekorujemy natką zielonej pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl

 


Współpraca