Wołowina z czerwoną fasolą
Składniki:
½ kg mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- masło klarowane
- 200 g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Gouda, Cheddar, Tylżycki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) czerwonej fasolki
- przyprawy: sól
- Dodatkowo: natka zielonej pietruszki, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy mięso, całość mocno przesmażamy na dużym ogniu (10 minut), ciągle mieszając. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Do mięsa dodajemy wodę, pokrojone serki, odsączoną fasolkę z puszki i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. W razie potrzeby doprawiamy solą. Całość dekorujemy natką zielonej pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl