Wołowina z czerwoną fasolą

Składniki:



  • ½ kg mielonego mięsa wołowego

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka lubczyku

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • masło klarowane

  • 200g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Gouda, Cheddar, Tylżycki

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) czerwonej fasolki

  • przyprawy: sól

  • Dodatkowo: natka zielonej pietruszki, świeżo mielony pierz


Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy mięso, całość mocno przesmażamy na dużym ogniu (10 minut), ciągle mieszając. Doprawiamy liściem laurowy, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Do mięsa dodajemy wodę, pokrojone serki, odsączoną fasolkę z puszki i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. W razie potrzeby doprawiamy solą. Całość dekorujemy natką zielonej pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl


Współpraca