Wydajność mleczna krów rośnie. Podsumowano 2017 rok

14.03.2018 -
Krowy będące pod oceną w 2017 roku wyprodukowały średnio 8150 kg mleka, to o 285 kg więcej niż w 2016 roku. Jednocześnie liczba ocenianych obór spadła o 109 i osiągnęła poziom 20 784.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka 12 marca w Tarnowie w woj. zachodniopomorskim podsumowała wyniki oceny i hodowli bydła mlecznego w regionie oceny Bydgoszcz.
Wydajność krów mlecznych w 2017 roku w Polsce wyniosła 8150 kg mleka o zawartości 4,08% tłuszczu i 3,38% białka. Jednocześnie wydajność krów w porównaniu do 2016 rokiem wzrosła o 285 kg.
Przeciętna wydajność krów w regionie oceny Bydgoszcz wyniosła 8026 kg i była wyższa niż w regionie oceny Parzniew o 162 kg i niższa od regionu oceny Poznań o 782 kg mleka.
Liczba ocenianych obór w 2017 roku wyniosła 20 784 i była o 109 sztuk niższa niż w 2016 roku. Największa liczba ocenianych obór znajdowała się w regionie oceny Parzniew i wynosiła 11 981, a w regionach Bydgoszcz i Poznań znajdowało się odpowiednio 4480 i 4323 obór.
Najlepsze obory według średniej wydajności w kg mleka od krowy w woj. zachodniopomorskim:
- do 20 sztuk – Sobczak Kazimierz z miejscowości Bierzwnica za średnią wydajność 10 651 kg mleka od krowy,
- od 20,1 do 50 sztuk – ZDIZ-PIB Kołbacz – Dębina za średnią wydajność 11 852 kg mleka od krowy,
- od 50,1 do 150 sztuk – Lisiecki Andrzej z miejscowości Jarszewo za średnią wydajność 10 216 kg mleka od krowy,
- od 150,1 do 300 sztuk – Horban Sp. z o.o. – Ciećmierz za średnią wydajność 10 961 kg mleka od krowy,
- od 300,1 do 500 sztuk – OHZ Lubiana Sp. z o.o. – Boguszyn za średnią wydajność 12 305 kg mleka od krowy,
- powyżej 500 sztuk – OHZ Lubiana Sp. z o.o. – Nadarzyn za średnią wydajność 13 114 kg mleka od krowy,
Wśród gospodarstw ekologicznych najwyższą wydajnością 5585 kg mleka mogła poszczycić się Spółka Rolnicza Juchowo. Kolejne miejsca z wydajnością 5541 oraz 5268 kg mleka zajęła odpowiednio Szczeblewska Maria ze Stepnicy oraz Nowak Wiesław z Trzebiszyna.
Podczas spotkania Marcin Stasiak z firmy Polmass opowiedział o aktualnych trendach w odchowie cieląt.
Zwiększenie przyrostów masy ciała cieląt w okresie odchowu o 1 g na dzień wpływa na wzrost wydajności mlecznej o 4 litry w laktacji. Ponadto każda choroba cielęcia zmniejsza wydajność mleczną w laktacji od 200 nawet do 1000 litrów.
Mariusz Rychter, zastępca powiatowego lekarza weterynarii w Łobzie, opowiedział o programie zwalczania IBR i BVD w Polsce, a Anna Mizgier, kierownik Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie przedstawiła zakres usług świadczonych przez pracownię serologii.
Hanna Nowak z firmy Pionieer przedstawiła historię firmy oraz opowiedziała jak właściwie przygotować kiszonkę z kukurydzy.
Specjalistka zwróciła uwagę, że kluczowe znaczenie w żywieniu opartym na stosowaniu kiszonek z kukurydzy ma rozdrobnienie ziarniaków. Aby to ustalić należy wziąć litrowy kubek, nabrać do niego sieczki z kukurydzy, a następnie ją wysypać i rozgarnąć oraz sprawdzić ile znajduje się w niej ziaren całych lub przetrąconych. Większa ich ilość świadczy o złym ustawieniu maszyny.
Nowoczesne spojrzenie na produkcję pasz objętościowych z użytków zielonych przedstawił Patryk Pawlak z firmy Sowul&Sowul Sp. z o.o. Jak podkreślił ekspert, tegoroczna zima była niesprzyjająca zwłaszcza dla życic, które w większości nie przezimowały i będzie trzeba je dosiać.
Zwrócił on również uwagę, że każdy dzień zwłoki po minięciu optymalnego terminu pokosu powoduje spadek zawartości białka i cukrów rozpuszczalnych średnio o 2-3% dziennie, oraz wzrost zawartości włókna surowego o 3-5% dziennie.
O bioasekuracji na fermie opowiedział Jarosław Wieczorek z firmy Ecolab. Zwrócił on uwagę na zachowanie wysokiego poziomu higieny oraz prawidłowe przygotowanie strzyków przed założeniem aparatów udojowych.
Jeżeli hodowca stosuje po doju preparat, który pozostawia na strzykach osłonki, należy zdjąć je bezpośrednio przed kolejnym dojem. Następnie przechodzi się do przedzdojenia, oczyszczenia i dezynfekcji strzyków. Kolejnym krokiem jest wytarcie ich do sucha używając oddzielnego ręcznika dla każdej krowy. Po upływie około 90 s należy założyć odkażony aparat udojowy, a bezpośrednio po doju zanurzyć strzyki w skutecznym preparacie dezynfekującym.
(14.03.2018 za Remigiusz Kryszewski, agropolska.pl, fot. agropolska.pl)