Wykwintny deser serowy z gruszką

Czas przygotowania: 60 minut



Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 twarde gruszki średniej wielkości
  • masło
  • tarta bułka
  • orzechy lub migdały do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Po kolei dodawać żółtka, mąkę i cukier.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
  3. Gruszki obrać, pozostawiając ogonki.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać masę serową, w środek włożyć gruszkę.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.
  6. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Można podawać z posypką orzechową lub płatkami migdałowymi.

 


Współpraca