Wyśmienite wielkanocne serniki – przepisy z Piątnicy, no bo skąd!
SERNIK PISTACJOWY
Składniki na spód:- 100 g Masła z Piątnicy
- 130 g herbatników
- 7 g soli w płatkach
- 50 g pistacji
- 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
- 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 8 jaj
- 100 g cukru
- 300 g pasty pistacjowej
- 50 g pistacji prażonych
- 4 łyżki wody różanej
- 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 100 g białej czekolady
- 10 g pistacji
- 5 g kwiatu róży
Przygotuj spód ciasta:
- Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
- Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
- Spód schłódź w lodówce.
- Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
- Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
- Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
- Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
- Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.