Wyśmienite wielkanocne serniki – przepisy z Piątnicy, no bo skąd!

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:
  • 100 g Masła z Piątnicy
  • 130 g herbatników
  • 7 g soli w płatkach
  • 50 g pistacji
Składniki na masę serową:
  • 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 8 jaj
  • 100 g cukru
  • 300 g pasty pistacjowej
  • 50 g pistacji prażonych
  • 4 łyżki wody różanej
Składniki na polewę:
  • 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g białej czekolady
Składniki dekoracyjne:
  • 10 g pistacji
  • 5 g kwiatu róży
WYKONANIE:
Przygotuj spód ciasta:
  1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
  2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
  3. Spód schłódź w lodówce.
Przygotuj masę serową:
  1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
  2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
  4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
Przygotuj polewę:
  1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
  2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

Współpraca