Wyśmienite wielkanocne serniki – przepisy z Piątnicy, no bo skąd!

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Składniki na spód:- 120 g Masła z Piątnicy
- 240 g ciasteczek korzennych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 200 g białej czekolady
- 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
- 80 g miodu lipowego
- 15 g żelatyny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- zimna woda – do namoczenia żelatyny
- pół szklanki wrzącej wody
- cynamon
Przygotuj spód ciasta:
- Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
- Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
- Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
- W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
- Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
- Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
- Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
- Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
- Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
- Przed podaniem posyp obficie cynamonem.