Wysokobiałkowe produkty z SM Gostyń

Krzysztof Wróblewski redaktor naczelny „Polski Rolnej” – Nowy Przegląd Mleczarski w rozmowie ze Stefanem Stachowiakiem – prezesem Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu omawiali sytuację finansową i ekonomiczną mleczarni, wielkość skupu, ilość dostawców, asortyment wyrobów.


Prezes Stachowiak powiedział, że między innymi dzięki skrupulatnemu podejściu do zarządzania kosztami, sprawnej polityce sprzedażowej udało się poprawić sytuację finansową mleczarni w Gostyniu. Podkreślił, że nie bez znaczenia jest również fakt obniżenia kosztów funkcjonowania firmy. Działania te pozwoliły na wypłacanie wyższej ceny za skupowane mleko członkom spółdzielni. Zarządowi spółdzielni udało się dokończyć duże projekty inwestycyjne pozwalające na obniżenie kosztów przetworzenia skupionego mleka. Wśród tych inwestycji znalazły się: transformacja energetyczna pozwalająca na obniżenie kosztów mediów energetycznych, restrukturyzacja zarządzania firmą związane m.in.: z zarządzaniem zasobami ludzkimi, zinformatyzowanie całego zakładu co pozwala na redukcję zatrudnienia. 
SM Gostyń od wielu lat specjalizuje się w produkcji: mlek zagęszczonych zarówno słodzonych jak i niesłodzonych, różnych wariantów mleka w proszku, masła.
Stachowiak zwrócił uwagę na wdrażanie nowych produktów w tym wysokobiałkowe produkty pitne zgodne z trendami obserwowanymi w Polsce i Europie.
Obecnie mleczarnia w Gostyniu mleko skupuje od ok. 700 dostawców, a dzienny skup wynosi ok. 420 tys. l. Średnia cena płacona dostawcom wynosi 2,24 zł/l i jest dobrą ceną zarówno na polskim jak i europejskim rynku. Najwięksi dostawcy za mleko o najwyższych parametrach otrzymują 2,38 zł/l netto. 

Współpraca