Wzrosła liczba bankrutujących gospodarstw rolnych we Francji

05.02.2018 -

Szczególnie duża liczba bankructw dotyczy gospodarstw prowadzących produkcję zwierzęcą. We Francji w ubiegłym roku rolnictwo ponownie było jednym z sektorów o największych problemach gospodarczych pod względem niepowodzeń przedsiębiorstw. Wynika to z rocznego bilansu urzędu gospodarczego Altares,

We Francji w zeszłym roku 55 175 firm było w trakcie procesu zapobiegania niewypłacalności, w procesie restrukturyzacji lub likwidacji. Było to o 4,6% mniej niż przed rokiem.

W rolnictwie w ub.r. 1554 firmy złożyły wniosek o upadłość, wobec 1416 przypadków 2016 roku, co oznacza wzrost o 9,7%. Szczególnie dużą liczbę bankructw odnotowały gospodarstwa prowadzące produkcję zwierzęcą; toczyło się wobec nich 725 postępowań upadłościowych. W porównaniu do 2016 roku był to wzrost o 18,9%. W produkcji roślinnej odnotowano wzrost bankructw o 5,2% do 584, podczas gdy w łowiectwie, rybołówstwie i leśnictwie ich liczba spadła o 2,4% do 245 przypadków.

W pozostałej części gospodarki bankructwa szczególnie dotknęły przemysł spożywczy. Podczas gdy liczba bankructw w innych branżach spadła o 4,7%, w przemyśle spożywczym wśród producentów pieczywa i ciasta wzrosły o 1,8%, a w pozostałych przedsiębiorstwach w tym sektorze o 2,9%.

Sytuacja jest podobna w handlu. W 2017 roku bankructwa w handlu detalicznym i hurtowniach żywności wzrosły odpowiednio o 9,5% i 2,7%.

(05.02.2018 za farmer.pl)


Współpraca