Zapiekana kanapka z pieczarkami, wędzonym kurczakiem i serem Tylżyckim
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 4 plastry sera Tylżyckiego Hochland
- ½ bagietki pszennej lub korzennej
- 100 g wędzonego kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- olej
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz biały
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę pociąć w kostkę, dodać sól i przez około 3 minuty podsmażać na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do zarumieniania. Następnie doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką. Kilka kawałków pieczarek odłożyć do dekoracji kanapek. Pozostałe pieczarki zmiksować z jogurtem i dwoma plasterkami sera Tylżyckiego pokrojonymi w plastry.
Bagietkę pokroić na 4 kawałki i posmarować masą pieczarkową. Na niej ułożyć paski sera Tylżyckiego Hochland, kurczaka wędzonego i pozostawione pieczarki. Całość zapiekać przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu udekorować zapiekanki ziołami.
Smacznego!