Zapiekana kanapka z pieczarkami, wędzonym kurczakiem i serem Tylżyckim

Składniki (porcja dla dwóch osób):


  • 4 plastry sera Tylżyckiego Hochland

  • ½ bagietki pszennej lub korzennej

  • 100 g wędzonego kurczaka

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek zielonej pietruszki

  • olej

  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany

  • sól

  • pieprz biały

  • zioła do dekoracji



Sposób przygotowania:

Cebulę pociąć w kostkę, dodać sól i przez około 3 minuty podsmażać na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do zarumieniania. Następnie doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką. Kilka kawałków pieczarek odłożyć do dekoracji kanapek. Pozostałe pieczarki zmiksować z jogurtem i dwoma plasterkami sera Tylżyckiego pokrojonymi w plastry.

Bagietkę pokroić na 4 kawałki i posmarować masą pieczarkową. Na niej ułożyć paski sera Tylżyckiego Hochland, kurczaka wędzonego i pozostawione pieczarki. Całość zapiekać przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu udekorować zapiekanki ziołami.

Smacznego!

 


Współpraca