Zapiekane ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym
Propozycja firmy Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. Asortyment producenta obejmuje 10 specjałów marki Maestro nagrodzonych znakiem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Składnikiem zapiekanych ziemniaków są Kabanosy Pieczone Maestro Pepperoni tego producenta.
Składniki:
- 16 sztuk ziemniaków
- 175 g (1 paczka) Kabanosów Pieczonych Maestro Pepperoni – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy – do smaku
- przyprawa do ziemniaków
- gałka muszkatołowa
Krem chrzanowy:
- 400 g korzenia chrzanu
- 400 g gęstej, kwaśnej śmietany
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżki majonezu
- sok z 1 cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Krem Chrzanowy:
Chrzan obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym (ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Następnie przekładamy 2/3 chrzanu na sitko wyłożone gazą i przelewamy 1 szklanką wrzątku, dobrze odsączamy. Mieszamy z resztą chrzanu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
Zapiekane ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zarumienioną cebulę przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, 3/4 startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki, wierzch posypujemy resztą startego sera.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 5-10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni.