Zdrowy pasztet słonecznikowy z żurawiną
Autorką przepisu jest Anna Archacka-Siermińska, szef kuchni specjalizująca się w dietetycznej kuchni wegetariańskiej, sushi master wyróżniona wieloma międzynarodowymi nagrodami
Pasztet – pieczony, pięknie pachnący, swojski – jednoznacznie kojarzy nam się z wyrobem mięsnym. Propozycja Anny Archackiej-Siermińskiej to jednak pasztet wegetariański, który w niczym nie ustępuje swojemu mięsnemu bratu. Jest wręcz zdrowszy od niego, bo mimo swojej sporej kaloryczności, ziarna słonecznika bogate są w witaminy i minerały.
W połączeniu ze Zdrowym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno Green Spoon (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, propozycja firmy Green Spoon Sp. z o.o.) z pewnością będzie wyróżniał się na świątecznym stole, a goście będą zachwyceni naturalnym smakiem i aromatem takiej kompozycji.
Składniki:
- 3 szklanki słonecznika łuskanego
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 5 średniej wielkości cebul
- litr bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka żurawiny
- sól, pieprz
- Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon Tłoczony Tradycyjnie Na Zimno, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Do pojemnika blendera (lub garnka) wlewamy bulion, dodajemy słonecznik i przysmażoną cebulę. Całość miksujemy na gładko (im gładsza będzie masa, tym lepiej – pasztet będzie miał aksamitną, delikatną strukturę).
Następnie do masy słonecznikowej dodajemy kaszkę kukurydzianą i skrobię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na 20 minut.
Blaszaną foremkę (najlepsza jest taka o wymiarach 31x13x8cm) smarujemy olejem i obsypujemy kaszką. Do odstanej masy wsypujemy żurawinę, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku przez 90 minut, w temperaturze 150 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Gotowy pasztet studzimy, tniemy na plastry o grubości ok. 1 cm.
Pasztet podajemy oprószony świeżo zmielonym pieprzem i skropiony Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno. Ciekawym dodatkiem będzie też konfitura żurawinowa.