Żeberka w miodzie z orzechami
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg rolady boczkowej
- 1 cukinia zielona
- 1 czerwona papryka
- 1 czosnek
- 200 g łuskanych orzechów laskowych
- 4 łyżki płynnego wielokwiatowego miodu
- 80 g masła klarowanego SERTOP
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu i miodzie z przeprażonymi orzechami na maśle klarowanym. Roladę boczkową kroimy na plastry grubości 1 cm, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Warzywa kroimy na grube plastry, smarujemy masłem klarowanym. Żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i powoli pieczemy do miękkości, co jakiś czas je przewracając. Pod koniec pieczenia układamy koło żeberek boczek i warzywa, grillujemy i podajemy gorące z ulubionym sosem i posypane prażonymi orzechami.
Smacznego!
www.serkiwkuchni.pl