Żeberka w miodzie z orzechami

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 0,5 kg rolady boczkowej

  • 1 cukinia zielona

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czosnek

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych

  • 4 łyżki płynnego wielokwiatowego miodu

  • 80 g masła klarowanego SERTOP

  • Sól

  • Pieprz



Sposób przygotowania:

Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu i miodzie z przeprażonymi orzechami na maśle klarowanym. Roladę boczkową kroimy na plastry grubości 1 cm, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Warzywa kroimy na grube plastry, smarujemy masłem klarowanym. Żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i powoli pieczemy do miękkości, co jakiś czas je przewracając. Pod koniec pieczenia układamy koło żeberek boczek i warzywa, grillujemy i podajemy gorące z ulubionym sosem i posypane prażonymi orzechami.

Smacznego!

www.serkiwkuchni.pl

 


Współpraca