Zupa brokułowa

Składniki:


  • 1 kg brokułów

  • 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

  • 150g metki

  • kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP

  • kostka rosołu wołowego

  • łyżeczka musztardy

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

  • czerstwa bułka

  • jajko, dodatkowo samo żółtko

  • 3 łyżki mleka

  • kieliszek sherry



Przygotowanie.

Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

Autor przepisu: ApaKrys


Współpraca