Zupa brokułowa
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 150g metki
- kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- kostka rosołu wołowego
- łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czerstwa bułka
- jajko, dodatkowo samo żółtko
- 3 łyżki mleka
- kieliszek sherry
Przygotowanie.
Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
Autor przepisu: ApaKrys