Zupa z soczewicy
Składniki dla 2-4 osób
- 200g soczewicy zielonej
- 4 łyżki masła klarowanego marki Sertop
- 2 białe cebule
- 1 marchewka
- ½ korzenia selera
- 1l wody
- przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, mielony kmin rzymski, 3-4 łyżki poszatkowanej, świeżej kolendry
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy na sicie, a następnie zagotowujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy min. 1l wody, dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe wraz z odrobiną masła klarowanego. Gotujemy na średnim ogniu.
W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Po kilku minutach dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz seler. Dusimy 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z gotującą się soczewicą.
Całość gotujemy około 1 godziny. Doprawiamy solą oraz kminem rzymskim. Bledujemy zupę na gładką masę. Gotowe porcje dekorujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl