Żurek na mleku z kminkiem i Lazurem

Czas przygotowania: 25 minut



Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 500 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka wody
  • kilka plastrów boczku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować szklankę wody, dodać zakwas.
  2. Wlać mleko, doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut.
  3. Do szklanki wlać śmietanę i hartować ją, dodając stopniowo po jednej łyżce gorącej zupy. Gdy śmietana będzie ciepła, przelać ją do garnka i chwilę gotować.
  4. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Turkusowy lub dodatkowo z podsmażonymi plastrami boczku. Posypać koperkiem.


Współpraca