Żurek z twarogiem

Składniki na żurek:


  • 1,5 L wody

  • 500 ml Żurku w butelce ARTMAN (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT )

  • 30 dag boczku wędzonego

  • 30 dag wiejskiej kiełbasy

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej



Przyprawy:

  • sól,
  • pieprz mielony,
  • 4-6 ziarenek pieprzu
  • 1-2 szt. liścia laurowego,
  • 1 ziele angielskie,
  • Majeranek

Dodatkowo:

  • jajko ugotowane na twardo,
  • natka pietruszki,
  • ser twarogowy

Przygotowanie:

Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlewamy 1,5 L wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i podsmażone składniki. Gotujemy 30 minut od czas do czasu mieszając. Butelkę z żurkiem ARTMAN wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut mieszając. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem mielonym oraz majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i twarogiem.

SMACZNEGO!


Współpraca