Żurek z twarogiem
Składniki na żurek:
- 1,5 L wody
- 500 ml Żurku w butelce ARTMAN (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT )
- 30 dag boczku wędzonego
- 30 dag wiejskiej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
Przyprawy:
- sól,
- pieprz mielony,
- 4-6 ziarenek pieprzu
- 1-2 szt. liścia laurowego,
- 1 ziele angielskie,
- Majeranek
Dodatkowo:
- jajko ugotowane na twardo,
- natka pietruszki,
- ser twarogowy
Przygotowanie:
Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlewamy 1,5 L wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i podsmażone składniki. Gotujemy 30 minut od czas do czasu mieszając. Butelkę z żurkiem ARTMAN wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut mieszając. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem mielonym oraz majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i twarogiem.
SMACZNEGO!