Żurek z uszkami
Składniki na żurek:
- 1,5 L wody
- 500 ml Żurku w butelce ARTMAN (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
- 30 dag boczku wędzonego
- 30 dag wiejskiej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- Olej
Przyprawy:
- sól
- pieprz mielony
- 4-6 ziarenek pieprzu ziarnistego
- 1 -2 szt. liścia laurowego
- 1 ziele angielskie
- Majeranek
Dodatkowo:
- jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki
- uszka
Składniki na farsz do uszek:
Farsz:
- 700 g pieczarek lub innych grzybów
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- ok. 1 -2 łyżki bułki tartej (ewentualnie)
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Składniki na ciasto do uszek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Wykonanie
Żurek:
Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojone składniki, mieszamy. Smażymy do momentu aż cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlewamy 1,5 L wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażone składniki i gotujemy 30 minut od czas do czasu mieszając. Butelkę z żurkiem ARTMAN wytrząsamy i wlewamy zawartość do garnka. Ponownie doprowadzamy do wrzenie i gotujemy 2-5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podajemy z jajkiem, natką pietruszki i uszkami. SMACZNEGO!
Farsz:
Pieczarki obieramy, myjemy i ścieram na tarce, na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą i pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę: robimy zagłębienie, wybijamy jajko, dodajemy olej. Wodę dodajmy porcjami. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i przy użyciu niewielkiej szklanki, wycinamy kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz, składamy na pół lepimy brzegi. Gotowe uszka układamy na posypanej mąką stolnicy. Wrzucamy na gotująca, osoloną wodę, mieszamy, a gdy wypłyną na powierzchnię zmniejszam ogień i gotujemy jeszcze przez ok 2 minuty. Odcedzamy.