Żywieniowiec Piotr Zaczek pomógł nam w zwiększeniu wydajności o 4 tys. l

Piotr i Agnieszka Cibor we wsi i gminie Miedzna prowadzą 130-hektarowe gospodarstwo rolne od kilkudziesięciu lat wyspecjalizowane w produkcji mleka. Na posiadanym areale uprawiają zboża i kukurydzę, które przeznaczane są do sporządzania pasz dla bydła mlecznego. Nadwyżki są sprzedawane.


Stado Ciborów liczy ponad 130 sztuk bydła, w tym 70 krów mlecznych. Stanowią je czystorasowe krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej o średniej rocznej wydajności 11 tys. litrów mleka. Całość białego surowca sprzedawana jest do zakładu mleczarskiego w Raciążu, wchodzącego w skład grupy POLMLEK. Zdaniem pana Piotra, mimo wysokich kosztów produkcji, można mówić o opłacalności mlecznego kierunku produkcji szczególnie gdy współpracuje się ze stabilnym partnerem. By mówić o opłacalności, trzeba pamiętać również o tym, że sama genetyka zwierząt nie wpłynie na ten element, jeśli nie będzie prawidłowego żywienia. O ten element zadba wyspecjalizowany żywieniowiec, który nie tylko zbada i zbilansuje pasze, ale doradzi jakie odmiany kukurydzy czy traw należy posiać i jak to prawidłowo zrobić.  

Współpraca