ZDANIEM NACZELNEGO
AKTUALNOŚCI
WYWIADY
 
 
 
PRZEGLĄD MLECZARSKI
Przegląd Mleczarski 5/2025 – Fizykochemiczne czynniki kształtujące stabilność termiczną preparatów białek mleka
Przegląd Mleczarski 5/2025 – Fizykochemiczne czynniki kształtujące stabilność termiczną preparatów białek mleka

Świeże mleko o naturalnym pH (6,5-6,7) można podgrzewać w temperaturze 140°C przez ponad 10 minut, zanim nastąpi koagulacja, ale gdy pH ulega zmianie, stabilność termiczna ulega obniżeniu. Koagulacja cieplna mleka jest wynikiem agregacji białek mleka. Dodanie lub usunięcie minerałów, takich jak wapń i fosfor, silnie wpływa na stabilność termiczną białek mleka, podobnie jak ilość naturalnie występującego mocznika czy degradacja laktozy [3].

10 maja 2025 r.

ARTYKUŁY
 
 
 
RELACJE
Warsaw Food Expo 2025
Warsaw Food Expo 2025

W dniach 20–22 maja 2025 roku w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się kolejna edycja Warsaw Food Expo – jednej z najważniejszych imprez branży spożywczej w Polsce. Polska Rolna była patronem medialnym targów.

24 maja 2025 r.

ZAPOWIEDZI
 
EKONOMIA / PRAWO
 
ZAPOWIEDZI
EKONOMIA / PRAWO

Współpraca